Blefarita

Blefarita – inflamatie a marginii libere a pleoapei, ascociata sau nu cu o conjunctivita, de cauza infectioasa, uneori favorizata de tulburarile de vedere necorectate.

Blefarita se manifesta prin edem, roseata locala, senzatie de corp straina si arsuri, uneori cu prezenta de cruste aderente si caderea genelor. Blefarita este o afectiune care poate fi persistenta si recidivanta.

Blefarita – Tratamente Naturiste Recomandate

Albastrele – se prepara un macerat rece. Se picura preparatul pe pleoapa si ochi, sau se pune o compresa rece timp de o ora pe zi. Maceratul se prepara astfel: 2 lingurite flori uscate si maruntite la 250 ml apa fiarta de izvor sau plata. Se lasa la macerat timp de 10 ore si apoi se filtreaza de 2-3 ori, iar ultima oara, pentru o mai buna filtrare, se foloseste vata sterila.

Cartof – se ia un cartof crud, se curata si se spala bine; se da pe razatoarea mica. Cu acesta, se pun comprese pe pleoapa, timp de 15 minute. Tratamentul cu cartof pentru blefarita, dureaza 7 zile.

Coada calului – se pun comprese pe pleoape cu decot combinat, de 2-3 ori pe zi. Decotul combinat din coada calului se prepara astfel: 1-2 lingurite de pulbere se lasa la macerat in 100 ml de apa, de seara pana dimineata. Se filtreaza si maceratul obtinut se pastreaza. Pulberea ramasa se fierbe timp de 1-2 minute cu 150 ml de apa. Se lasa la racit, se filtreaza si se amesteca cu maceratul obtinut de dimineata.

Gulie – pentru blefarita se folosesc comprese reci pe ochi cu suc de gulie. Acestea se aplica de 2-3 ori pe zi.

Miere – se subtiaza la abur o lingura de miere de albine. Se pun in acesta cateva picaturi de suc de lamaie si se aplica comprese pe pleoapa afectata de 2-3 ori pe zi.

Patlagina – se pun comprese cu infuzie de patlagina (4 lingurite de planta uscata si maruntita la 250 ml de apa) pe ochiul afectat de blefarita.

Rostopasca – se prepara o infuzie de rostopasca: o lingurita de planta se lasa la infuzat timp de 10 minute, in 250 ml de apa clocotita. Cu aceasta infuzie se pun comprese de mai multe ori pe zi.

Silur – se prepara un decot dintr-o lingura de planta cu o cana de apa fierbinte. Acesta se lasa sa fiarba timp de 10 minute. Se aplica comprese pe ochi, folosind un pansament steril.

Soc – se prepara o infuzie concentrata din flori de soc, se indulceste cu doua lingurite de miere si se aplica comprese pe pleoapa de mai multe ori pe zi.

Sulfina – datorita efectelor antiinflamatoare si cicatrizante, sulfina se recomanda in caz de blefarita. Se prepara un decot din 20 gr frunze uscate si maruntite de sulfina, cu 100 ml de apa. Acesta se fierbe timp de 15 minute. Se pune compresa calda pe locul afectat.